5 tips om meer uren in een dag te krijgen

Ook dit jaar heb ik weer goede voornemens gemaakt; 1 gerecycelde van vorig jaar en 2 nieuwe. De concrete voornemens, 15 kilometer hardlopen, ballonvaren, die gaan lukken. Het zijn de niet-concrete doelen die me de das om doen. Vooral omdat ik daar veel tijd voor nodig heb: Voor meer tijd met goede vrienden, meer quality time met de kinderen, meer boeken lezen. En langer slapen zou ook fijn zijn. Ik heb meer uren in een dag nodig.

Er zijn best manieren om die meer uren in een dag te krijgen. En dat zonder slaap te verliezen! Tussen de tweedehands studieboeken vond ik een paar leuke boeken die je kunnen helpen om het maximale te halen uit de 8760 uren die 2014 heeft.

1. Leer snel lezen

Gemiddeld lezen mensen tussen de 2 en 4 uur per dag. Als je net als ik van lezen houdt, of voor je werk of studie veel moet lezen, dan loont het om te gaan leren snellezen. Stel je voor dat je 2 keer zo snel gaat lezen. Dan bespaar je al gauw zo'n 400 uur per jaar! Daarnaast kan je ook leren snelschrijven. Goed voor notulen van vergaderingen enzo. Het vraagt wat oefening, is eenvoudig te leren en na een paar dagen heb je al resultaat!

2. Maak gebruik van je IQ piek

Er zijn momenten in de dag dat je je beter kan concentreren en je meer gebruik maakt van je hersencapaciteit: je IQ piek. Als je weet wanneer dat is, dan kan je zorgen dat je daar optimaal gebruik van maken. Moet je een moeilijk stuk schrijven? Doe dat niet om half 9 of vlak na de lunch. Tuurlijk kan je dan ook schrijven, maar het kost je 2 keer zoveel tijd. Het boek De bedrijfsatleet legt uit hoe dit werkt. Echt interessant!

3. Manage je tijd

Bij Time management gaat het om bewust invloed uitoefenen op de tijd die je besteedt aan bepaalde activiteiten. Direct een mailtje beantwoorden dat binnenkomt? Dat lijkt heel efficiënt, maar je bent 7 minuten uit je concentratie. Beslis eerst welke taken belangrijk zijn en hoge impact hebben. Die pak je op: een kwestie van prioriteiten.

4. Durf beslissingen te nemen

Er zijn mensen die dagen over het web surfen om de goedkoopste vlucht, de beste wasmachine of de snelste computer te vinden. Er zijn ook mensen die het na 2 uur wel gezien hebben. Over het algemeen komen ze bij dezelfde spullen uit. Durf dus beslissingen te nemen. Spreek met jezelf tijd af die je besteedt aan het zoeken naar info en maak dan een beslissing. Scheelt een hoop tijd.

5 Opgeruimd staat netjes

En opgeruimd leven scheelt een hoop tijd. Zorg dat dingen in je huis een vaste plek hebben. Laat post niet rondslingeren, maar ruim het direct op. Bewaar niet al je email, maar verwijder direct als je het gelezen hebt. Zorg dat je altijd aan je bureau of tafel kan werken. Neem aan het einde van de dag 2 minuten de tijd om je bureau en tafel weer leeg te maken, zodat je de volgende ochtend weer schoon kan beginnen. Simpel. En een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd!

Succes met het creëren van meer tijd voor je goede voornemens!

Wat is jouw goede voornemen en welk boek kan je hierbij helpen? De meest originele reactie belonen we met een passend boek.

Door Marianne op 5 januari 2014