Goedkope studieboeken

Misschien is het je opgevallen, Nederlandse studieboeken hebben in alle boekhandels dezelfde prijs. Of je je studieboeken nu via internet bestelt of bij een Bruna koopt of een studieboekhandel: Het boek dat jij voor je studie nodig hebt is overal even duur.

Vaste verkoopprijs voor studieboeken
Dat heeft te maken met een wet in Nederland: De wet op de vaste boekenprijs. De uitgever bepaalt een verkoopprijs van het boek en bepaalt hoe lang winkels het studieboek voor die prijs moeten verkopen. Doordat er dan geen concurrentie is op prijs, is het voor uitgevers ook mogelijk minder winstgevende boeken uit te geven. En in principe kan je in elke boekhandel dan ook elk boek krijgen.

Hoe kom je dan aan goedkope studieboeken?

 

Studieboeken zijn duur!
Studieboeken kosten een hoop geld: 100 euro voor een boek is niets. Terwijl je de meeste boeken maar een deel van je studie gebruikt en ze daarna helemaal nooit meer inkijkt. Eigenlijk zonde dus om daar veel geld aan uit te geven. En meestal heb je een waslijst aan boeken nodig voor je studie. Dus als je daarvan een paar goedkoper kan krijgen, is dat mooi meegenomen. 

Je krijgt alleen goedkope studieboeken als je ze tweedehands koopt.
Goedkopere studieboeken krijg je dus alleen als je ze tweedehands gaat kopen. Er zijn tweedehands boekhandels die hele stapels tweedehands studieboeken hebben. Maar dan moet je wel even de boekenplanken bij langs om te kijken of jouw boek er tussen zit. Je kan passief zoeken door een briefje op te hangen op school en hopen dat iemand van zijn boeken af wil. Of - en dat is verreweg het makkelijkst - je gaat zoeken op Bookmatch.nl.

 

Lees ook: 

Door Marianne op 10 juli 2012