Hoe overleef ik studeren in de kerstvakantie?

Door Marianne op 24 december 2014

Kerstvakantie! Met een beetje mazzel heb je net tentamens gehad, hoef je niet te studeren en kan je lekker je studieboeken verkopen. Maar waarschijnlijk ben jij een van de vele pechvogels die direct na de kerstvakantie moeten laten zien wat ze hebben geleerd. Hoe kom jij je vakantie door? Wij geven je een paar tips waarmee je optimaal voorbereid bent voor je tentamens,maar ook ruim de tijd hebt om van je vakantie te genieten!

 1. Wat is je vakantieplanning?

  Ga nu een kwartier zitten om te kijken welke dagen je allemaal hebt in de vakantie. Op welke dagen wil je en kan je studeren. Wees reeël: 1e kerstdag is leuk, maar van studeren gaat echt niet veel komen. Plan die dag dus niet in. 1 januari is ook echt een dag om vrij te plannen.

 2. Maak een dagplanning

  Als je weet op welke dagen je wilt studeren, dan kan je per dag invullen wat je af wilt hebben. Leef je uit op een A4-tje met je detailplanning of gebruik de app 'Todoist' om je taken in te plannen. Maak je taken zo klein mogelijk: Per hoofdstuk of per 10-15 bladzijden. Het leuke van daarvan is, dat je kan afstrepen als je een taak hebt gedaan. En niets voelt zo goed als een lange takenlijst steeds korter te zien worden! Enne, geef jezelf een beloning na een aantal gehaalde taken.

 3. Uitslapen is voor watjes

  Je kan natuurlijk prachtige lijstjes maken, maar je moet dan ook wel uit je bed komen. Ben jij een fervente snoozer? Installeer dan de app Alarmy: Sleep If You Can. Met deze app moet je een foto maken of je telefoon een bepaald aantal keren een heen en weer schudden om het alarm uit te schakelen. Zeker weten dat je dan wakker bent en op tijd achter je studieboeken zit.

 4. Tijdstippen om te studeren

  Als je optimaal gebruik wil maken van je beschikbare dagen en uren, kijk dan ook eens naar de tijdstippen waarop je gaat studeren. Er zijn uren waarin je productiever benten uren waarin je beter een rondje kan gaan lopen. Maak optimaal gebruik van die uren. Dat is 's ochtends, 's middags en 's avonds een paar uur. In die paar uren gebruik je je hersencapaciteit optimaal, je kunt dus snel studiestof opnemen en snel verwerken. Leren gaat dan als een trein. Lees hier wanneer die tijdstippen zijn en maak er gebruik van!

 5. Spreek met medestudenten af om te studeren

  De beste manier om te studeren is samen: elkaar overhoren en te praten over de de studiestof. Maar ja, dat is natuurlijk lastig als iedereen bij zijn ouders thuis zit. Gelukkig hebben we facetime, googlehangout, skype. Spreek dagelijks een half uurtje af een medestudenten. Niet alleen heel gezellig, maar ook heel effectief. Doen dus!

Succes met studeren en geniet van je kerstvakantie!

Tip: zit je in je eindexamenjaar?

Dan kan je in de kerstvakantie mooi een paar examens oefenen! Haal snel (en goedkoop) examenbundels en Samengevat in huis.

Ook interessant om te lezen: