4 tips voor een zorgeloze eindexamentijd

Hier heb je vast al een tijd naar uitgekeken: de laatste schooldag, een paar weken leren voor je examens, examens maken en dan 3 heerlijke maanden vrij. Een heerlijk vooruitzicht. Maar tot die tijd nog even hard werken. Daar helpen we je graag bij: Met deze 4 tips is het halen van je eindexamen een fluitje van een cent.

Maak een planning

Ben jij van nature een planner? Maak je schema's wat je wanneer moet leren? Of ben jij iemand die het liefste van alles doet wanneer jij daar zin in hebt? Geloof me: voor het eindexamen wil je een klein beetje een planning hebben. Dat kan bijvoorbeeld op de ouderwetsche manier met een A4 tje, waar je per dag opzet wat je gaat doen. Maar er bestaan ook allerlei superhandige apps op je telefoon, zoals iStudiez Lite en Wunderlist, die je daarbij kunnen helpen.

Kies het juiste tijdstip om te studeren

Je kan niet de hele dag boven je boeken hangen, je moet af en toe pauze nemen. Dat had je zelf ook al wel bedacht. Maar wist je dat er ook tijdstippen op de dag zijn dat je heel goed kunt leren en meer onthoudt van wat je leert dan op andere tijdstippen? Voorwaarde is wel dat je een beetje een regelmatige dagindeling hebt. Lees hier meer over de beste tijdstippen om te studeren.

Oefen eindexamens met de Examenbundel

Van Geschiedenis tot Wiskunde A en B: voor elk vak is wel een eindexamenbundel gemaakt. En die zijn superhandig. Neem in de laatste weken voor je eindexamen de tijd om een paar keer een examen uit de bundel te maken. Dan weet je alvast hoe ze dingen gaan vragen op je eindexamen. Want dat kan best wel eens anders zijn dan je tot nu toe gewend bent. Lekker oefenen dus (en je weet ook direct wat ze niet gaan vragen op jouw examen: ze stellen natuurlijk niet 2 jaar achter elkaar dezelfde vragen..).

Zoek een studiemaatje!

De aller-, allerbeste manier om te leren is om een studiemaatje op te zoeken en elkaar te gaan overhoren. Spreek op een vast tijdstip af om elkaar te zien of te bellen en ga elkaar vragen stellen over de stof die je aan het leren bent. Door er over te praten onthoud je wat je geleerd hebt veel beter dan wanneer je de lessen alleen maar leest of onderstreept.

Heel veel succes met je eindexamen!

(en we zien je natuurlijk graag straks terug als je de examenbundels gaat verkopen en studieboeken gaat kopen voor je vervolgstudie)Lees ook:

Door Marianne op 22 april 2015