5 briljante tips om je tentamens te halen

(al zeggen we het zelf)

  • Nieuwe studentenkamer, check.
  • Nieuwe vrienden, check.
  • Introductieweek afgelopen, check.

Tijd voor lessen, college’s en tijd om je studieboeken open te doen. Het zal even wennen zijn: 2 uur per dag in de collegebanken en de rest van de tijd heb je gewoon vrij! Maar ja, het is natuurlijk wel de bedoeling dat je studiepunten haalt. Daarom hebben we 5 briljante tips voor jou, waarmee jij het komende studiejaar prima doorkomt!

1. Benut alle 24 uren in de dag optimaal

Hét geheim van goed studeren is natuurlijk timemanagement. Maak een bescheiden planning voor jezelf wat je in welke week bestudeerd wilt hebben. En doe dat al direct in het begin van je trimester/semester. Zodat je weet wanneer je ongeveer wat af moet hebben. Het scheelt een hoop gestress vlak voor je tentamens.

2. Studeer op de juiste tijdstippen

Elke dag kent momenten waarop je beter de geleerde stof onthoudt en tijdstippen waarop je beter wat anders kunt gaan doen. Maak goed gebruik van die momenten en je houdt tijd over op een dag! Lees hier meer over de De beste tijdstippen om te studeren.

3. Maak geen samenvatting en onderstreep niets

Een samenvatting maken, belangrijke delen onderstrepen of highlighten in je studieboeken. Veel studenten zweren bij deze leermethodes. Helaas: uit allerlei studies, blijkt dat dit de minst effectieve manieren zijn om studiestof te leren en begrijpen (en killing bij het weer verkopen van je studieboeken….) Hoe moet je dan wel studeren?

 

4. Leer snellezen

Als studenten moet je heel veel lezen. En dat kost zoveel tijd. Tijd die je ook aan andere dingen kan besteden. De ultieme tip is dan ook om te leren snellezen. Er zijn online cursussen en hulpmiddelen als spreeder.com Het is echt de moeite waard om hier direct in het begin van je studie al wat tijd in te steken!

5. Ga lezen in je vrije tijd

Naast studentenvereniging, sport, hobbies en vrienden heb je vast af en toe ook een avond voor jezelf. Tijd om te lezen, bijvoorbeeld over het studentenleven:Wij wensen je een hele goede studententijd!

Door Marianne op 27 augustus 2014