Effectief studeren doe je zo

Door Marianne op 23 september 2015

Studeren is leuk, maar er moet ook genoeg tijd zijn voor andere leuke studentendingen. Daarom hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet om effectief te studeren. Zo blijf jij niet onnodig lang boven je studieboeken hangen en kan je optimaal genieten van je studententijd!

1. Maak een planning

Hét geheim van effectief studeren is natuurlijk timemanagement. Maak voor de komende periode tot aan eerste tentamens, een bescheiden planning voor jezelf welke hoofdstukken & opdrachten je in welke week af wilt hebben. En doe dat al snel in het begin van je trimester/semester. Hiermee verdeel je de studielast en zit je niet ineens vlak voor je tentamens te stressen omdat je nog niet alles af hebt of bestudeerd hebt...

2. Kies het juiste tijdstip van de dag om te studeren

Je herkent het vast wel: soms leer je als een trein en soms blijft echt niets hangen. Volgens je bioritme zijn er elke dag momenten waarop je uitstekend je de geleerde stof onthoudt en tijdstippen waarop je beter wat anders kunt gaan doen. Maak goed gebruik van die momenten en je houdt tijd over! Lees hier meer over de De beste tijdstippen om te studeren.

3. Leer snellezen

Als studenten moet je heel veel lezen. En dat kost zoveel tijd. Tijd die je ook aan andere dingen kan besteden. De ultieme tip is dan ook om te leren snellezen. Er zijn online cursussen en hulpmiddelen als spreeder.com Het is echt de moeite waard om hier direct in het begin van je studie al wat tijd in te steken!

4. Maak mindmaps en leer samen

Een samenvatting maken, belangrijke delen onderstrepen of highlighten in je studieboeken. Veel studenten zweren bij deze leermethodes. Helaas: uit allerlei studies, blijkt dat dit de minst effectieve manieren zijn om studiestof te leren en begrijpen (en killing bij het verkopen van je studieboeken….). Hoe moet je dan wel studeren?

  • Ga Mindmappen
    Met Mindmappen leer je heel snel verbanden te leggen tussen onderwerpen en het dwingt je om na te denken over wat belangrijk is en wat niet.
  • Jezelf (en anderen) overhoren
    Maak een afspraak met een studiegenoot om elkaar regelmatig (aan het einde van de dag ofzo) te bellen. En dan elkaar te vertellen wat je hebt geleerd.

 

Welke tip ga jij toepassen?