Hoe duur zijn studieboeken

Volgens het Nibud zijn HBO en universiteit studenten ongeveer 57 euro per maand kwijt aan studieboeken. Op het MBO ben je tussen de 500 en 1000 euro kwijt per jaar aan boeken, readers en bijvoorbeeld werkkleding. Dat is best een behoorlijk bedrag. En de berekening per maand is leuk, maar helaas betaal je je boeken niet per maand. Je betaalt een groot deel in het begin van het jaar en meestal moet je 2 of 3 keer tijdens het jaar ook nog eens boeken kopen.

Hoe duur studieboeken zijn verschilt per studie
Hoeveel je uiteindelijk aan je boeken kwijt bent verschilt per studie. De HAN heeft bij elke studie een richtlijn hoeveel je kwijt bent aan (nieuwe) studieboeken:

Voor Biomedische wetenschappen geeft RadboudUMC aan: in het eerste jaar van de bachelor circa Euro 1100,- , in het tweede jaar van de bachelor circa Euro 230,- en in het derde jaar van de bachelor zo'n Euro 50,- . 

Dure en goedkope studieboeken
Toch leuk om ook eens het grote verschil te zien in studieboeken. Op Bookmatch.nl worden bijvoorbeeld deze boeken aangeboden:

En de allerduurste (nieuwe) exemplaren die ik kon vinden:

Gelukkig betaal je voor de meeste studieboeken een stuk minder.
Startrekenen – een veel gebruikt studieboek op het MBO- kost € 27,50 en het
ViA handboek € 24,50.

Studieboeken zijn zo duur al jij wilt
Gelukkig hoef je niet altijd nieuwe boeken te kopen en kan je ook heel goed tweedehands studieboeken kopen. Wist je dat je daarmee tot wel bijna 90% kunt besparen op een boek? Kijk maar eens naar Start Rekenen: tweedehands kost ie maar € 10,95 (88% besparing tov nieuw) en het VIA Handboek kan je al krijgen voor € 7,95 (67% besparing).

Bespaartip: ga onderhandelen over de prijs
Nieuwe Nederlandse studieboeken hebben in elke (online) boekhandel dezelfde prijs. De enige manier om ze goedkoper te krijgen, is dus om ze tweedehands te kopen. Bij Bookmatch kan je ook nog onderhandelen over de prijs. Gemiddeld besparen onderhandelaars nog eens 20% op de prijs van hun studieboeken. En dat geld kan jij lekker voor andere dingen gebruiken!

Door Marianne op 20 februari 2017