Je studeert waarschijnlijk verkeerd

Tentamens voor de deur? Of gewoon goede voornemens om dit jaar toch echt meer te studeren en al je vakken en studiepunten te halen? De Belgische krant 'De Morgen' bracht het slechte nieuws: je studeert waarschijnlijk verkeerd. Dat is natuurlijk niet het beste nieuws om vlak voor je tentamens te krijgen. Maar niet getreurd, ze geven ook studietips die wél werken en tijd besparen. En die zetten we graag even voor je op een rijtje.

De kans is groot dat je dit doet bij het studeren:

Markeren en onderstrepen
Een beetje onderstrepen of markeren hier en daar, daar is echt niets mis mee. Maar hele blokken tekst markeren in kekke kleurtjes helpt je niet om de tekst beter te onthouden. Sterker nog, omdat je bezig bent met opletten waar je moet strepen, let je juist minder goed op de tekst en het is moeilijker om verbanden in de lesstof te zien. Markeren en onderstrepen kost veel tijd en is niet effectief. Niet meer doen dus!

Je studieboek nóg een keer lezen
Herken je dat? Dat je tóch nog even nóg een keer je studieboek wilt doorlezen? Psycholoog Mark Mc Daniel zegt daarover: "Als je de eerste keer iets leest, haal je daar veel informatie uit. Maar van zodra je aan een tweede lezing begint, lees je met een gevoel van 'ik weet dit, ik weet dit'. Eigenlijk ben je dan niet meer bezig met de diepe verwerking van leerstof en haal je er niets meer uit. Iets herlezen is oppervlakkig. En ook verraderlijk, want het geeft je de illusie dat je het materiaal goed beheerst, terwijl er in werkelijkheid hiaten in zitten." Goh, dat scheelt een hoop tijd...


Studeren doe je zó!

Anders. Het moet allemaal anders. Probeer eens deze 4 tips als je weer gaat studeren.

1. Stel jezelf vragen
De leerstof lezen en jezelf daarover vragen stellen is een van de beste manieren om te studeren. Na een vraag en antwoord spelletje met jezelf of met iemand anders weet je precies wat je al wel en niet weet uit je studieboeken. Je denkt op een andere manier na over de lesstof en je gaat verbanden zien die je wellicht eerst niet zag.

2. Ga mindmappen
Aantekening gemaakt tijdens de les? Goed bezig! Maar om echt te leren zal je er nog iets meer mee moeten doen, dan alleen nog een keer doorlezen. Je moet er iets nieuws mee doen. Zoals je aantekeningen uitbreiden met nieuwe info uit de boeken. Of lijntje trekken tussen lesstof die bij elkaar hoort. Of al je aantekeningen door elkaar gooien in bijvoorbeeld een mindmap.

3. Gebruik de beste tijdstippen om te leren (en leer af en toe niet!)
Heerlijk, even een paar dagen blokken voor je tentamen en dan ben je er weer van af. Natuurlijk weet jij ook wel dat dit niet de methode is, maar ja, het is ook lekker om af en toe tijd voor jezelf te hebben, toch? Goed nieuws: je kan het allebei hebben. Er zijn tijdstippen op de dag dat je makkelijker leert en onthoudt. Gebruik die tijdstippen en geniet van je vrije tijd de rest van dag. Wanneer je wel en niet moet gaan leren? Lees het hier. En dat doe je dus gewoon elke dag even he? en niet alleen in de week voor je tentamens..

4. Slaap voldoende
Je hersenen hebben slaap nodig om de lesstof te verwerken. Zodat je het geleerde onthoudt. Dus.. Toch maar elke nacht even slapen. En met de voorgaande tips hoef je sowieso eigenlijk geen nacht meer door te halen...

 

Dus, hier heb je het. De 4 tips die jou gaan helpen beter te leren, meer te onthouden, effectiever te studeren en tijd over te houden voor studentendingen. Succes ermee!

 

Meer lezen:


Enne tentamen gehaald? Snel je studieboeken verkopen op Bookmatch.nl. Je weet het nu toch allemaal 

Door Marianne op 11 januari 2016