MBO-ers beste onderhandelaars bij aankoop tweedehands studieboeken

Door Marianne op 11 augustus 2014

Studenten met een MBO opleiding blijken goede onderhandelaars te zijn. Bij de aankoop van tweedehands studieboeken halen zij met onderhandelen gemiddeld 20% van de prijs af. Hbo-ers halen het minste van de prijs af: 17,3%. Universitair studenten krijgen gemiddeld 18% van de prijs af. Het verschil tussen Alfa en Bèta studies is duidelijk: Bèta’s die onderhandelen krijgen 21% van de prijs af. Alfa’s gemiddeld 17%. Dit blijkt uit een onderzoek onder gebruikers van tweedehands studieboekensite Bookmatch.

Mannen versus Vrouwen

Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke onderhandelaars is niet zo groot; drie van de vier mannen gaan onderhandelen en betalen 19% minder dan de vraagprijs. Vrouwen gaan net iets vaker de onderhandelingen aan; 83% en zij betalen gemiddeld 17,5% minder voor hun tweedehands studieboeken. De beste onderhandelaar van ons onderzoek was wel een vrouw. Zij haalde zelfs meer dan 47% van de prijs af.

Zondag de beste dag om te onderhandelen

De beste onderhandelingsresultaten worden op zondag bereikt. Gemiddeld krijgen studenten dan 20% van de prijs af. Op zaterdag is het armoe troef, dan krijgen studenten maar 15,8% van de prijs af. In het begin van de week zijn studenten meer geneigd te onderhandelen. De beste onderhandelaars (18,6%) wonen in het zuiden van het land. De onderhandelaars met het minste resultaat wonen in het westen, zij besparen 'maar' 16,9%.

Studenten zijn 84 euro per maand kwijt aan studieboeken

Het nibud berekent dat studenten gemiddeld 84 euro per maand kwijt zijn aan studieboeken. Het is dus mooi meegenomen als studenten iets kunnen besparen met onderhandelen op hun studieboeken.

Ik wil ook onderhandelen!