Minder studeren en toch je tentamens halen

Wat zou het studentenleven toch mooi zijn als je niet zoveel tijd boven je studieboeken hoefde te hangen. Tenminste, dat dacht ik wel eens. Niet dat het niet buitengewoon gezellig is om samen in de UB te studeren. Maar iets minder uren zou leuk zijn, toch? And guess what? Uit onderzoek blijkt dat je het grondig bestuderen van je studieboeken het beste kan doen op een paar tijdstippen op de dag.

Maak gebruik van je energie- of IQ piek

Waarschijnlijk heb je het zelf ook al eens gemerkt: soms kan je aan 1 stuk door leren en lees je bladzijde naar bladzijde. En op andere moment staar je naar de woorden, maar lijkt er niets in je hersenen opgenomen te worden. Dat heeft volgens de onderzoekers te maken met je bioritme. Iedereen heeft een ritme waarbij de energie- of IQ pieken hebben. Tijdens die pieken gebruik je de grootste capaciteit van je hersenen. En neem je leerstof dus beter op.

Het is wel een kwestie van in een ritme komen. En dat ziet er ongeveer zo uit:

7:00-9.00 Opstaan en ontbijten

Sta op tijd op en ga ontbijten. Sla het ontbijt niet over, het is de brandstof voor de start van de dag!

9.00-10.00 Mail bijwerken, klusjes doen

Start de dag lekker op met klusjes waar je niet te veel bij na hoeft te denken. ff je mail bijwerken, studentenkamer aan de kant etc etc.

10:00-12:00 Zwaar aan de studie

Een paar uur na een maaltijd kan je je het beste concentreren. Heb je studieboeken waar je niet door lijkt te komen? Dit is het moment om ze te bestuderen.

12:00-1300 Lunch

Ja, het is weer tijd om te eten!

13.00-1400

Je kent het wel, de after-lunch dip. Nu gaan studeren levert maar heel weinig rendement op. Laat je studieboeken dus maar even dicht. Heb je een vette lunch achter de kiezen, is de dip wat dieper. Dus eet iets lichts en gezonds. En haal alvast het avondeten in huis. Ben je direct aan het bewegen. Ook goed voor je.

14:00-16:00 Aan de studie!

Weer tijd voor een IQpiek! In deze uren kan je effectief leren.

16:00-18:00 Middagdipje

Hier ben je weer minder productief. Doe wat makkelijk leerwerk. Bel een studiegenoot, vertel elkaar wat je geleerd hebt, en overhoor elkaar (dé beste manier om te studeren en onthouden). Ook de tijd om even te sporten, of voor de tv te hangen.

18:00 Avondeten

Neem lekker de tijd voor je avondeten en laat je studieboeken even dicht.

20:30-22:00 Energiepiek

Je hebt weer een IQ piek. Je kunt moeilijke stof weer makkelijker opnemen. In alle energie en IQ pieken ben je ook supercreatief. Als je bijvoorbeeld aan je scriptie zit te werken, dan is dit ook een tijd waarin je veel gedaan krijgt.

22:30 Bedtijd

Iedereen(!) krijgt rond half 11 slaap. En je houdt jezelf wakker door naar allerlei schermen te kijken. Weest verstandig: Ga lekker slapen, morgen is er weer een dag. De belangrijkste uren van je slaap zijn de eerste uren. Daarin slaap je het diepst en verwerk je het meest en dat heb je wel nodig!

Meer over ritmes en studeren lees je hier:

Sterkte met studeren! (en geniet van je vrije uren)

Door Marianne op 24 november 2015