Waarom je beter papieren studieboeken kunt kopen
Wij, papieren boekverkopers, zijn natuurlijk fan van papier. Niet van digitaal. Zeker niet van digitale studieboeken. En wij, papieren boekerverkopers, hebben wel een punt. Want ondanks dat deze studentengeneratie is opgegroeid met pixels en schermen, blijkt het studeren van digitale teksten erg lastig te zijn en scoren studenten die digitaal studeren vaak slechter dan hun papieren collega’s.
Dat bleek uit onderzoek. In het onderzoek kreeg de helft van de studenten een boek en daar moesten ze op de computer vragen over beantwoorden. De andere helft kreeg de tekst als pdf op de pc en moest op dezelfde pc de vragen maken. Het heen en weer geklik tussen tekst en test zorgde ervoor dat de pdf-groep aanmerkelijk slechter op de test scoorde.
Studeren is verbanden leggen
Als je een tekst voor je hebt liggen, gaan je ogen makkelijker van tekst naar beeld (grafieken etc), ga je makkelijker herlezen en snap je sneller verbanden. Dat is teksten bestuderen. Digitaal lezen eist veel meer van je. Omdat je elke keer maar een klein deel van de stof op je beeldscherm hebt, kan je minder makkelijk de tekst bestuderen en diezelfde verbanden leggen. Toen studenten zelf gevraagd werden naar hun mening over digitaal studeren gaven ze in grote getale aan dat ze sneller afgeleid waren en het lezen van beeldscherm vermoeiender vinden.
Bij een papieren studieboek voel en zie je dat je m al bijna uit hebt
Het gaat bij lezen ook niet altijd om de tekst. Als lezer gebruik je ook andere dingen om de informatie te ordenen. Zo let je op witregels, alinea-indelingen, lijstjes, voel je hoever je bent in een boek etc. Dit soort info heb je bij een papieren boek wel, maar mist vaak bij digitale teksten.
Digitale studieboeken lees je op een tablet of e-reader
Als je dan toch digitaal gaat studeren doe dat dan vanaf een tablet of e-reader. Je hebt daarmee dezelfde bewegingsruimte als met een boek en het is voor je concentratie fijn om af en toe van houding te veranderen. En gebruik een programma waarmee je aantekeningen kunt maken bij de tekst. Het blijkt dat als je de tekst kunt bewerken en herschrijven, dan leer je net zo goed digitaal als uit een boek.
De uitdaging ligt natuurlijk vooral bij de studieboekmakers. Een digitaal studieboek kan namelijk echt wel meerwaarde hebben. Je kan veel makkelijker de tekst op andere manieren presenteren: doe eens een filmpje tussendoor, toetsvragen halverwege, directe linkjes bij moeilijke begrippen en zo zijn er nog veel meer digitale mogelijkheden.
Maar zolang een digitale uitgave hetzelfde is al een papieren studieboek, zeggen wij: koop lekker een papieren studieboek. Tweedehands studeboeken natuurlijk, dan spaar je het milieu ook nog een beetje.
Ja! Tuurlijk koop ik papieren studieboeken!
Ook op papier: