Bookmatch: Het duurzame alternatief van Studystore

Door Wouter op 12 februari 2024

 

In een tijdperk waarin duurzaamheid en eerlijke concurrentie steeds belangrijker worden, komt de opkomst van Bookmatch als een frisse wind in de wereld van (tweedehands) studieboeken. Maar wat maakt Bookmatch zo anders en waarom zou je als student voor deze tweedehands marktplaats kiezen? In deze blog duiken we dieper in op deze vragen.

 

Wat is Bookmatch en hoe verandert het de markt?

Bookmatch is een innovatief platform dat al sinds 1996 bekendstaat onder scholieren en studenten. Het verschil met traditionele leveranciers? Een sterke nadruk op duurzaamheid en eerlijke concurrentie. Voordat we het hier over hebben, gaan we eerst kijken naar de huidige situatie.

 

Hoe is de marktsituatie veranderd na de sluiting van Studystore?

In februari 2023 stopte Studystore, de toenmalige marktleider in het leveren van studieboeken aan HBO en WO studenten, met haar activiteiten. Dit veroorzaakte een aanzienlijke verschuiving in de markt. Uitgevers richtten Studiewinkel op, waarbij ze niet alleen uitgever maar ook verkoper werden. Dit model, hoewel potentieel winstgevender voor uitgevers, wekte voor sommige aanbieders zorgen over eerlijke concurrentie en monopolievorming.

 

De opkomst van Bookmatch: Een nieuw tijdperk

Hier komt Bookmatch in beeld. We bieden een platform dat zich richt op duurzaamheid. Bookmatch streeft ernaar om de dominantie van één leverancier te doorbreken en een gelijk speelveld te creëren voor alle aanbieders. Dit onder andere door het aanbieden van een marktplaats voor Tweedehands studieboeken

 

Wordt de concurrentie nu eerlijker?

Ja, dat is precies waar Bookmatch naar streeft, voor zover er in een wereld van de vaste boekenprijs sprake kan zijn van concurrentie..

 

Het belang van transparantie en keuzevrijheid

Bookmatch gelooft sterk in transparantie en keuzevrijheid. Door boekenlijsten niet exclusief via één leverancier aan te bieden, maar openbaar en toegankelijk te maken, krijgen studenten de vrijheid om te kiezen waar zij hun boeken kopen. 

 

Wat maakt Bookmatch duurzamer?

Bookmatch onderscheidt zich door de duurzame aanpak, wij bieden een platform voor het kopen en verkopen van tweedehands studieboeken, daarnaast bieden wij de mogelijkheid om nieuwe boeken te bestellen. 

 

De huidige situatie: De rol van Centraal Boekhuis

Het Centraal Boekhuis (CB) speelt een centrale rol in de levering van studieboeken. Met bijna alle Nederlandse uitgevers die hun voorraad bij CB hebben, kunnen zowel fysieke als online boekwinkels zonder eigen voorraad verkopen. Hierdoor blijven boeken bij CB totdat ze verkocht worden, wat een efficiënte en kostenbesparende oplossing biedt voor winkels. Deze aanpak is vooral gunstig tijdens piekperiodes, zoals aan het begin van het studiejaar. 

 

Samenvatting: Waarom is Bookmatch het duurzame alternatief voor Studystore?

Bookmatch ontwikkelt zich voortdurend in de verkoop van studieboeken en is hiermee een uitstekend alternatief voor Studystore. Bookmatch staat bekend om:

Eerlijke Concurrentie: Wij zijn voorstander van eerlijke concurrentie in een markt waarbij op prijs vast staat

Duurzaamheid: Bookmatch is duurzaam omdat boeken nog een keer gebruikt worden en er geen nieuw boek geproduceerd hoeft te worden

Transparantie en keuzevrijheid: wij motiveren instellingen om hun boekenlijsten op de eigen site aan te bieden en niet bij commerciële aanbieders

Kortom, Bookmatch is niet zomaar een alternatief; het is een stap voorwaarts in de richting van een eerlijkere, duurzamere en transparantere markt voor studieboeken. Meer weten? Start dan vandaag nog met het kopen en verkopen van jouw studieboeken.