Handige tips voor studenten

Ga jij aankomend studiejaar beginnen aan een nieuwe opleiding of ben jij al een aantal jaar aan het studeren? Als (aankomende) student kan jij hoe dan ook vast wel wat tips gebruiken over het studentenleven. Duizenden studenten zijn jou voor gegaan en iedere student heeft zijn of haar eigen studententips. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje die jou kunnen helpen als student!

 

Tip 1: tweedehands studieboeken (ver)kopen
Studieboeken zijn niet goedkoop, helaas! Toch hebben we die boeken wel nodig om dat belangrijke papiertje binnen te slepen. Veel eerstejaars studenten kiezen ervoor om direct alle boeken in te slaan die docenten labelen als belangrijk, maar dit is niet altijd nodig. Vaak heb je van deze boeken maar een aantal hoofdstukken nodig en koop je een heel boekwerk voor niks. Daarom is het kopen van tweedehands boeken een goede tip. Deze koop je voor een veel mooiere prijs dan nieuwe boeken en zo bespaar je een hoop geld. Volgend jaar  verkoop jij deze boeken ook weer door. Zo verdien jij gemakkelijk een extra zakcentje en je maakt iemand anders blij met een betaalbaar, tweede- of derdehands studieboek.

 

Tip 2: productief studeren vanuit huis
Studeren vanuit huis is niet voor iedereen weggelegd, maar het is wel belangrijk dat je jezelf aanleert thuis te kunnen studeren. Om deze studeersessies in huis te laten slagen, is het handig om aan de volgende dingen te denken. Maak als eerste een plekje vrij in huis of kamer waar je in alle rust kunt studeren. Misschien studeer jij wel het beste samen met huisgenootjes aan de eettafel of doe jij leren het liefste alleen aan je bureau. Hoe dan ook: creëer een eigen plekje voor jezelf die jij kan gebruiken als studieplek. Het beste is dan ook om deze te scheiden van je chillplek, zodat je niet verleid wordt om te gaan Netflixen. Ten tweede is het prettig om fijne werkspullen in huis te hebben als je dagelijks aan het studeren bent. Het aanschaffen van een comfortabele bureaustoel of laptopstandaard is zeker niet overbodig. Tot slot is het belangrijk om op je voeding te letten. Moet je echt een dag knallen aan je scriptie, project of tentamenstof? Dan kan jij voldoende energie en productiviteit wel goed gebruiken. Gezonde voeding helpt hier echt enorm mee. Eet genoeg fruit door de dag heen, drink voldoende water en waag je vooral niet teveel aan wat ongezonde dingen.

 

Tip 3: een studiegerelateerde bijbaan vinden
Het leven van een student is niet goedkoop en daarom heeft vrijwel iedere student ook een bijbaan. Als student kan je er ook voor kiezen om dit bijbaantje te combineren met je studie en op zoek te gaan naar een studiegerelateerde bijbaan! Dit is een bijbaan die past bij jouw studie en zorgt ervoor dat je meer kennis krijgt over jouw vakgebied. Zo doe je al wat ervaring op in de praktijk en kies je voor een bijbaantje die aansluit op jouw interesses!

 

Samen met het geld dat je hebt bespaard op je studieboeken en je bijbaantje, heb je toch wat extra geld om het studentenleven te kunnen betalen! 

Door Marianne op 28 april 2021