Hoeveel zijn mijn studieboeken waard?

Door Marianne op 11 maart 2017

Hoeveel je studieboeken waard zijn hangt af van: de nieuwprijs, vraag en aanbod en hoe je boek eruit ziet. Gemiddeld vragen studenten 60% van de nieuwprijs van een boek.

Je hebt je tentamens gehaald: je wilt je studieboeken nooit meer zien of je wilt gewoon weer ruimte op je krappe studentenkamer hebben. En dus zet je je studieboeken te koop. Maar welke prijs vraag jij voor je studieboeken? Hoeveel zijn jouw studieboeken nog waard?

Wat was de nieuwprijs?
Beginpunt is om te kijken wat jij hebt betaald voor het boek. Hoe duur wat het studieboek in de winkel? Heb je het boek gebruikt, ook al is het maar een paar weken, dan vraag je altijd minder dan een nieuw boek. Of heb je het boek tweedehands gekocht? Hoeveel heb je er toen voor betaald? Hou die prijs even in gedachten.

Hoe is de markt?
Ga eens kijken of je studieboek ook al tweedehands te koop staat en kijk wat je collega-studenten daarvoor vragen. Stem je prijs hier een beetje op af. Staan er bijvoorbeeld op Bookmatch nog 30 exemplaren van datzelfde boek, dan is dat kans klein dat je je boek kwijtraakt als je een hele hoge prijs ervoor vraagt. Heb je een boek dat niet zoveel wordt aangeboden, dan kan je een iets hogere prijs vragen.

Hoe ziet je boek er uit?
Niet zo vervelend als na de koop erachter komen dat het boek dat je gekocht hebt, beschreven is. Of dat er koffie overheen is gevallen. Vaak geeft het helemaal niet dat je boek er niet meer als nieuw uitziet: iedereen begrijpt dat een 2e hands boek niet nieuw is. Maar wees wel eerlijk over de staat van je boek. Is je boek een keer ondergedompeld in een glas water? Maak er een foto van en laat eerlijk zien hoe het boek er nu uitziet. Heb je alvast relevante passages gehighlight? Superhandig voor de volgende koper, maar geef dat wel ff aan. Je kan nu niet meer de hoofdprijs vragen voor deze boeken, maar verkopen kan altijd!

Bepaal nu je prijs
Met alle info die je nu hebt verzameld bepaal je de prijs van je boek. Zet je op Bookmatch.nl een studieboek te koop via onze superhandig app, dan geven wij een prijs suggestie: 60% van de nieuwprijs van het boek. Maar dat kan je uiteraard zelf aanpassen in de door jou gewenste bedrag.

Je oude studieboeken zijn geld waard
Je oude studieboeken zijn echt nog wat waard. Het is zonde om ze jarenlang in huis rond te laten slingeren zonder dat je er iets mee doet. Zet ze dus snel te koop op Bookmatch.nl. Wij zoeken snel kopers erbij die op zoek zijn naar jouw boeken.

Ik wil NU mijn studieboeken verkopen!