Studieboeken tweedehands kopen: groen bezig

Je lichten uitdoen als je niet op je kamer bent, minder plastic gebruiken, kouder douchen, een refurbished mobiel;  wat doe jij om duurzamer te leven? Gelukkig is het niet heel moeilijk om een beetje duurzaam bezig te zijn. En wat nou als ik je vertel dat duurzaam studeren ook nog stukken goedkoper is? Tijd voor een beetje duurzaamheid in je studie, tijd voor tweedehands studieboeken!

Het voordeel van duurzaamheid: goedkope studieboeken

Laten we maar direct to the point komen: tweedehands studieboeken zijn stukken goedkoper dan nieuwe studieboeken. Je bespaart soms tot wel 70% op de nieuwprijs van de boeken. Waarschijnlijk heb je niet op al je boeken zo’n hoge korting. Maar als je een groot deel van je boekenlijst goedkoop kan kopen, dan is dat zeker de moeite waard om eens te onderzoeken. 

Gebruik studieboeken opnieuw

Elk jaar worden honderdduizenden nieuwe studieboeken gemaakt en gekocht en elk jaar worden duizenden gebruikte studieboeken gewoon weggegooid. En dat terwijl ze prima nog meerdere keren gebruikt kunnen worden. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat er jaarlijks 30 miljoen bomen nodig zijn om alle boeken in Amerika te produceren. Een deel van de boeken wordt vernietigd omdat ze niet verkocht worden. Jaarlijks wordt er voor 10 miljoen bomen 'teveel' geproduceerd. 

Save the trees en koop gebruikte studieboeken!

Dat is niet alleen bijzonder inefficient, het produceren van boeken kost ook enorm veel energie. Wist je dat de papierindustie een van de grootste gebruikers is van fossiele brandstoffen? Daarnaast is er veel water nodig om van bomen papier te maken: 2 tot 13 liter water voor een A4 tje. (BronDiezelfde brandstoffen worden steeds schaarser. Dus hoe minder er geproduceerd hoeft te worden, hoe beter. Daarnaast stoot de papierindustrie ook nog eens meer CO2 uit dan de luchtvaart. En dat vinden wij best schokkend om te lezen.  

Dit kan jij doen

Door een boek vaker te gebruiken en door te geven of verkopen, verminder je de ecologische voetafdruk per boek. Dus zoek welke boeken jij tweedehands kan vinden. Misschien heeft zo’n boek een keer in een natte tas gezeten of is de kaft beschadigd. Ook zo'n studieboek verdient een tweede leven. Je koopt het boek van een medestudent daardoor hebben jullie allebei voordeel.

Hoe weet je of je een tweedehands boek nog kunt gebruiken voor je studie?

Je wilt wel zeker weten dat je het boek kan gebruiken voor je school of studie. Dat kan heel makkelijk, namelijk door je studieboeken te zoeken op ISBN nummer. Een boek krijgt een nieuw ISBN nummer als er inhoudelijk iets gewijzigd is in het boek. En zelfs als er iets inhoudelijk gewijzigd is, dan kan een tweedehands boek nog steeds. En een tweedehands boek met hetzelfde ISBN nummer kan je dus helemaal prima gebruiken!

Bookmatch = duurzaam

Als bedrijf staan we voor duurzaamheid. Het grootste deel van ons woon-werk verkeer is met de fiets (en we werken veel vanuit huis). Dienstreizen doen we met de trein. En koop je een boek uit onze boekenkast, dan sturen we die in eerder gebruikt verpakkingsmateriaal naar je toe. En ons product: tweedehands studieboeken draagt bij aan de circulaire economie. 

Ga jij ook voor duurzaam? 


 

Ik wil tweedehands studieboeken kopen

Door Marianne op 15 juli 2019