Studietip Dit doe je tegen uitstelgedrag

Door Marianne op 28 maart 2017

‘Mijn to-do lijstje kan niet zo goed tegen de zon’. Loesje schreef het al eens op een poster en ik kan het alleen maar beamen. Met de eerste zonnestralen van dit jaar, een windvrije én zonnig achtertuin, loopt mijn planning volledig in de war. Ik weet prima wat ik allemaal nog moet doen, maar stel dat uit naar de avonduren of de ochtenduren (als het nog vriest). En ach, de lente zal binnenkort wel weer over zijn, gaan we dan wel weer aan de slag. Maar ja, dat gaat niet altijd goed. Zeker niet als er een tentamenweek aan zit te komen of je voor het einde van de maand je scriptie af wilt hebben.

Hoe zit het met jou? - doe de uitsteltest
Is de zon een reden om je hele studieschema in de war te gooien? Heb je überhaupt een studieschema? Ben je van het uitstellen? Of lig jij graag op schema?  Meestal weet je het van jezelf, maar altijd leuk om een testje te doen om dat bevestigd te krijgen: 20 vragen en je krijgt direct een score. Je score wordt vergeleken met die van andere studenten.

Ik merk aan mezelf dat ik mijn uitstelgedrag best goed onder controle kan houden als ik toch echt ’s ochtends een to-do-lijst maak en met mezelf afspreek dat ik dat dan ook ga doen. Dan zit ik s avonds ook lekkerder op de bank: veel gedaan. En het werkt bij mij ook goed dat ik visueel dingen van een lijstje kan afstrepen, of à la de scrum-methode briefjes van ‘to-do’ naar ‘done’ kan hangen. Wat werkt voor jou goed? Een paar tips:

Plannen
Ja, dat is toch het begin. Maar plan niet alleen je studieactiviteiten, plan ook al die activiteiten erom heen. En plan tijd in de zon. En tijd om tv te kijken. Word je al helemaal kriebelig bij het idee dat je dit allemaal moet gaan plannen? Het helpt je wel om een reëel beeld te krijgen van welke tijd je waaraan besteedt. Sporten doe je bijvoorbeeld een uur, maar je bent er vaak meer tijd mee kwijt – heen fietsen, omkleden, sporten, douchen, napraten, afgesporte calorieën er weer bij eten, je bent zo 2,5 uur bezig. Die tijd doe je even geen andere dingen. Door al je activiteiten op te schrijven krijg je een realistischer planning.

Wacht niet op inspiratie
Je moet een stuk schrijven en je zit maar naar een leeg scherm of leeg vel papier te staren. Dus ga je even wat anders doen, wachtend op inspiratie. Niet doen!! Inspiratie komt vooral ook al je gewoon bezig gaat. Wel zijn er bepaalde moment op de dag waarop je meer hersencapaciteit gebruikt, dan op anderen momenten. Weet je dat je iets lastigs moet doen? Plan dat dan meer op de uren van de dag dat je al je hersencapaciteit benut. Lees hier maar eens over de beste tijdstippen om te studeren

Ga aan de slag
Ik weet dat ik de neiging heb om dingen die ik spannend vind uit te stellen: een telefoontje plegen naar onbekenden om iets te vragen, een reactie op een mail lezen, een blog publiceren. Altijd blijkt achteraf dat het hot item helemaal niet zo eng was: dat je altijd leuke reacties krijgt en dat een moeilijk stuk tekst toch makkelijk was. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je leert dat spanning alleen weggaat als je daadwerkelijk iets gaan doen.

 

Beloon jezelf 
Goed gedaan! Well done!
Geef jezelf een schouderklopje als je klaar bent met je werk. Als je gedaan hebt wat op je lijst staat. Als je 60% gedaan hebt van wat op je lijst staat. Blijf positief, ook al denk je in je achterhoofd dat je nog veel meer had kunnen doen. Jij gaat een stuk beter functioneren en minder uitstellen als je tevreden bent met je eigen prestaties. Dus beloon jezelf (en neem direct even een ijsje mee voor je huisgenoot).

We hebben allemaal de neiging om dingen, zoals studeren, uit te stellen. Ga bij jezelf na waarom je dat doet en wat voor jou werkt om toch dingen gedaan te krijgen. 

Succes (en geniet van de zon!)