Tips, zo leer je voor je examens

Door Wouter op 2 maart 2021

Voordat je het weet is het alweer zover: de examenperiode. Een paar weken bikkelen voor pittige examens en dan in spanning afwachten of je geslaagd bent. Een spannende tijd! Natuurlijk is leren voor examens niet het allerleukste om te doen, en daarom heb ik voor jou uitgezocht wat het makkelijker kan maken. Een goede voorbereiding is het halve werk, toch?  

Een planning maken

Misschien wel de allerbelangrijkste voorbereiding op je examens: een planning maken. Door het maken van een planning zorg je ervoor dat je niet in tijdnood komt. Zolang je je eraan houdt natuurlijk! Begin op tijd met de planning en check goed hoeveel tijd je per onderdeel of vak nodig hebt. Het voordeel hiervan is dat je meteen weet wat je allemaal moet leren voor je examen. Handig! Houd er in de planning ook rekening mee dat je regelmatig pauze nodig hebt. Je kunt niet een paar uur achter elkaar door leren. Je hebt minimaal 5 minuten pauze nodig per uur, ook daarvoor reserveer je tijd in de planning.

De examenstof

Weinig mensen hebben het geluk dat ze alles na één keer lezen onthouden. Daarom moet je gaan stampen! Om de examenstof snel te kunnen leren, zijn er een aantal dingen die je kunnen helpen. Je kunt natuurlijk het hele boek lezen, maar dat is zonde van je tijd. Ga voor een Binas! Een Binas is een goed hulpmiddel bij biologie, natuurkunde en scheikunde. Voor het vmbo is er de Binas 2e editie voor biologie en één voor nask1 en nask2. Voor havo/vwo is er de Binas 6e editie. Deze is zelfs toegestaan bij het examen, yeah! Echt onmisbaar, dus.

Tip: koop de Binas tweedehands! Dit scheelt je superveel geld, terwijl ‘ie zo goed als nieuw is!

Samenvattingen maken

Schrijven, schrijven, schrijven. Dat is het allerbeste, want je onthoudt veel meer als je het opschrijft. Het kost je wel wat meer tijd, maar dan zit het wel in je hoofd. Noteer alle belangrijke dingen die je moet weten voor het tentamen. Vervolgens vat je dit samen en hierna hoef je alleen nog maar je eigen samenvatting te lezen. Het voordeel hieraan is dat je het allemaal in je eigen woorden opschrijft. Je onthoudt het dan de volgende keer dat je het leest beter! Dus, sla die schriften en pennen maar in!

Oude examens

Zorg dat je wat oude examens hebt die je kunt oefenen als je alle examenstof kent. Je oefent dan met de verschillende vraagstellingen en je merkt meteen welke onderwerpen nog wat aandacht nodig hebben. Kijk ook eens of je video’s kunt vinden met oude examens. Dan worden de antwoorden toegelicht, dus daar leer je superveel van!

Voor je het weet is de examenperiode weer voorbij en kun jij genieten van een heerlijk lange vakantie. Succes!