Eindexamens in zicht

Door Marianne op 23 april 2019

Nog iets meer dan 2 weken tot je eindexamens! Spannend! Hoeveel vertrouwen heb jij in de goede afloop? Maak je je druk of vind je het eigenlijk wel gaaf om eindelijk eindexamen te doen?

Speciaal voor jou hebben we 10 dingen op een rijtje gezet die je de komende weken absoluut moet doen. Gewoon om deze tijd lekker door te komen en goed voorbereid aan je eindexamens te beginnen. 

1. Wanneer wil je niet studeren? Maak een planning

Het belangrijkste om mee te beginnen: maak een planning. Bekijk per dag wanneer je je studieboeken open wilt doen en wat je wilt leren. Verdeel je leerwerk in kleine stukken en plan ze in. Maar plan vooral ook vrije uren! Wanneer wil je niet sturen en gewoon even in de zon liggen? 

eindexamen tip: plannen voor je eindexamen

Wist je dat je op bepaalde tijdstippen van de dag beter leert dan op andere tijdstippen? Dat je soms beter sommetjes kunt gaan maken en soms beter stampwerk kunt doen? Lees hier over de beste tijdstippen om te studeren. En hou hiermee rekening bij het plannen.  

 

2. Ga samen met iemand leren

Ga samen met iemand leren. Dat is supergezellig en ook nog superproductief! Door alles wat je leert te vertellen aan iemand anders, kan je het niet alleen beter onthouden, maar kom je er ook achter of je begrijpt wat je net hebt geleerd en verteld. En stel elkaar vragen, daar leer je allebei van!

eindexamen tip: jezelf vragen stellen

3. Stel jezelf vragen 

Studeer je in je eentje? Stel dan jezelf vragen. Eerst en stuk lezen en dan zelf vragen bedenken. Ook hiervoor geldt dat je gaat ontdekken wat je wel en niet weet. 

 

eindexamen tip: mindmappen

4. Maak eens een mindmap 

Geldt hetzelfde voor als bij de vorige twee tips: door mindmappen leer je verbanden zien die je anders misschien over het hoofd gezien had. Is wellicht even wennen, maar als je eenmaal kunt mindmappen, dan wil je niets anders meer. 

 

eindexamen tip: goede plek om te studeren

5. Zoek een lekkere plek om te leren

Hoe lekker de zon ook schijnt: buiten leren is stukken minder effectief bij het leren. Ook gewoon op de bank hangen is wel lekker, maar minder effectief. Hier leest je wat de beste plek is om te studeren.  

 

eindexamen tip goed slapen

6. Welterusten!

Slapen helpt je om alles wat je geleerd hebt te verwerken. Je hersenen worden ook moe van het leren. Door voldoende te slapen, help je jezelf om alles wat je geleerd hebt beter te onthouden. Ga dus ook geen nachten doorleren, dat schiet echt niet op. En wil je jezelf nu echt een plezier doen: ga dan lekker op tijd slapen en op tijd weer op. En hou elke dag ongeveer hetzelfde ritme aan. 

eindexamen tip goed eten7. Goed eten

Net zoals je lichaam slaap nodig heeft, heeft je lichaam ook eten nodig om vooruit te komen. En vooral 's ochtends vroeg. Om wakker te worden. Eet een beetje gewoon (dus niet elke dag patat) en dan komt het best goed met jou. 

eindexamen tip: jezelf belonen8. Geef jezelf af en toe een schouderklopje 

Tsja, de grote beloning - een goed cijfer voor je eindexamen - zal nog even op zich laten wachten. Vandaar dat je jezelf best mag belonen. Kies voor jezelf uit hoe je je wilt belonen en wanneer. Heb je een dag je planning gehaald? - Je hebt een avond Netflix verdient. Een middag keihard oefenexamens gemaakt? Een ijsje met 6 bolletjes. 

eindexamen tip: bewegen9. Bewegen!

De hele dag stilzitten is voor niemand goed. Af en toe even flink bewegen is wel goed voor je. Lekker muziekje en leef jezelf even uit (niemand die je ziet). Door te bewegen stimuleer je je bloedsomloop, wat weer goed is voor je hersenen en voor het leren. 

 

 

eindexamen tip: oefenen met examenbundel

10. Oefen met een examenbundel 


Naast studeren is er natuurlijk maar 1 ding dat echt helpt: oefenen, oefenen, oefenen. Koop een examenbundel en maak alvast examens. Je leert alvast welk soort vragen je kan verwachten. En of je de stof al kent. Bij Bookmatch vind je een hoop oude examenbundels

 

Met deze 10 dingen overleef jij komende weken prima. Succes met leren en met je examens en we zien je graag terug als je studieboeken voor je nieuwe studie wilt kopen!