Zo haal jij hogere cijfers voor je tentamens
Ken je dat gevoel: je werkt hard, je studeert je suf en toch haal je niet zo’n hoog cijfer als die ene klasgenoot (die voor jou gevoel ook nog veel minder hard werkt). Sommige mensen lijkt
het gewoon aan te vliegen en jij staart je suf in je studieboeken.
Deze week kwam ik een TEDX filmpje tegen van Douglas Barton. Hij deed onderzoek naar topstudenten: hoe komt het dat zij wel hoge cijfer halen? Wat doen zij anders dan anderen? Bekijk zijn verhaal in dit filmpje.
(duurt 15 minuten, je kan hieronder ook de samenvatting lezen).
Barton deed onderzoek onder studenten in Australië, Engeland en Amerika. Dat kleurt het beeld van de studie natuurlijk: In die landen ligt bij scholen de nadruk op hoe studenten presteren en of ze bij de top van hun klas horen. In Nederland hebben we die focus op cijfers en prestaties veel minder. De manier waarop studenten studeren, zal over de hele wereld niet veel verschillen. Dus je kunt hier vooral van leren hoe jij een nog betere student wordt.
Leer door examens te oefenen
Als je studenten vraagt wat ze de week voor het examen doen, dan geeft de meerderheid van de studenten aan dat ze aantekeningen en studieboeken lezen/herschrijven. Dit in tegenstelling tot de studenten die de hoogste cijfers halen: die maken oefenexamens.
Barton legt uit: ‘De grootste angst van studenten is: ’wat als ik iets vergeet’. Dat maakt dat ze heel hard proberen om allerlei leerstof te onthouden. Maar een examen is geen test om te kijken hoe goed je geheugen is. Topstudenten door het maken van de examens leerden om te analyseren en de leerstof toe te passen.’
De beste studenten kennen de stof, maar weten vooral hoe ze die moeten toepassen. Dat wordt getest in tentamens/examens. Ga dus op zoek naar oude tentamens/examens en kijk hoe het met jou toepassingsvaardigheden zit. Bijkomend voordeel is ook dat je dan goed kunt inschatten wat je al wel weet en waar je nog even op moet studeren.
Vul je studieschema eerst met leuke activiteiten
Heb je ook wel eens een studieschema gemaakt voor de komende weken en het schema na een paar dagen toch de deur uitgegooid? Ook hier deden Barton en zijn team onderzoek. En ze kwamen er achter dat de topstudenten het opstellen van een studieschema anders aanpakten. Ze planden namelijk eerst de leuke dingen rondom het studeren. Daarmee is het niet alleen een studieschema, maar gewoon een planningskalender voor de komende weken. En omdat je elke dag ook leuke dingen op je schema hebt staan, maakt het makkelijker om je schema vol te houden.
Nog meer resultaat halen? Lees dan eens op welke tijdstippen van de dag jij het beste kunt studeren, wat de beste studieplek is en hoe je samen kunt studeren.